Delta Dunarii

Delta Dunarii se afla intr-o mare masura in Dobrogea, Romania, iar cealalta parte este in Ucraina. Este a doua ca marime delta din Europa si cea mai bine conservata.

Aceasta a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1991 si este clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in Romania si ca parc national in taxonomia internationala a Uniunii Internationale pentru Conservarea naturii (IUCN).

Delta Dunarii este strabatuta de Paralela de 45° latitudine Nord si de meridianul de 29°, longitudine Est. In nordul acesteia bratele Musura si Chilia formeaza granita cu Ucraina. Delta ocupa alaturi de complexul lagunar Razim-Sinoe 5050km², iar din acestia 732 km² sunt in proprietatea Ucrainei, iar Deltei romanesti i se revendica suprafata de 2540km². Este incadrata de lacuri si limane adiacente, si cuprinde sute de lacuri intre brate, printre care si cateva mari. Odata cu aluviunile aduse de Dunare in cantitate de aproximativ 62 de tone anual, Delta Dunarii creste cu circa 40 de km².

delta dunarii lipovean Delta Dunarii, exceptand delta secundara formata de bratul Chilia, face parte in totalitate, prin traditie, Dobrogei. Insa in antichitate si in Evul Mediu aceasta se afla mult mai la vest, deci hartile istorice care reprezinta Delta actuala cuprinsa de Dobrogea sunt geomorfologic false. Aici se pot regasi o multime de depozite paleozoice, jurasice, triasice, creatice, neogene si cuaternar determinate prin forajele de adancimi variate din acea zona. Depozitele paleozoice sunt efectuate din calcar, dolomit, stilit, gresie litica cu intercalatii de tufuri vitroclastice.

Teritoriul Deltei se imparte in 2 parti: Delta fluviala si Delta maritima.

Delta fluviala care are circa 65% din toata suprafata Deltei Dunarii. Aceasta este formata din mai multe subdiviziuni naturale si anume: Depresiunea Sireasa, Depresiunea Sontea-Furtuna, Depresiunea Pardina, Depresiunea Matita-Merhei, Grindul Chilia, Grindul Stipoc, Ostrovul Tataru, Ostrovul Babina, Ostrovul Cernovca, Depresiunea Litcov, Depresiunea Erenciuc, Depresiunea Rosca-Buhaiova, Lunca Tulcea-Murighiol și Depresiunea Dranov-Dunavat.

Delta Maritima ocupa numai 35% din suprafata Deltei propriu-zise, si si in aceasta depresiune cel mai adanc punct al depresiunilor este sub nivelul marii in cele mai multe cazuri.

Delta Dunarii detine 3 brate ce se varsa in mare. Cel de sus se numeste Chilia, cel din mijloc Sulina si cel de jos Sfantu Gheorghe.

Cel mai vechi dintre brate este Sfantu Gheorghe si este al doilea ca marime (70 de km dupa ce a suferit scurtarea lui de la lungimea de 108km). Acesta transporta circa 24% din volumul de aluviuni si apa. Cea mai mare adancime de pe acest brat este de 26m.

Cel mai mare brat este bratul Chilia, ce formeaza granita Romaniei cu Ucraina. Acesta detine lungimea de 120km si debitul 60% din total. Acesta formeaza o delta secundara la varsare in mare formata din trei brate: Cernovca, Tataru, Babina, in momentul de fata aflandu-se pe teritoriul Ucrainei.

Al treilea brat, Sulina, este cel mai scurt brat (are doar 64 de km), dar in schimb datorita formei sale rectilinii este singurul canal navigabil. In acest fel acesta este drenat si intretinut pentru a se asigura navigarea pe el. Adancimea minima pe acest brat este 7m si variaza pana la 18. Adancirea acestuia si corectarea s-a facut in ultima jumatate a secolului XIX si s-a prelungit pana in anul 1902.

delta dunarii harta euDelta Dunarii este una dintre rezervatiile naturale pretioase ale Romaniei.